首页教案库

九年级英语总复习教案B3U5

2011-08-21 初三英语教案 来源:互联网 作者:



授课人:郭礼文 时间: 班级:

一、目标再现
1. 重点掌握并记忆与旅游这一主题相关的词汇和短语:one-way flight; round trip; Go straight along here. please come this way. have a good time; have a family meeting; talk about; go for our holiday; describe to do something; diving; on the island; press; by oneself等等。
2.能正确运用一些婉转提出建议的句式,联系实际,谈论未来的某一次活动:时间、地点、人物和某些具体事项。
3.掌握有关电脑方面的一些专用语,对电脑的部分程序操作能用英语表达。
4.能读懂有关flight的一些instructions,建立24时制的时间思维意识,以及登机的相关常识。
5.了解并掌握由if或whether及特殊疑问词引导的的宾语从句。
6.掌握方位词的用法,特别是介词的选用。
二、重点难点解析
1. David and Joy, come on, we/'re having a family meeting.
大卫、乔伊,快点,我们要开家庭会。
come on在此表示鼓励、挑战、恳求、要求等感叹语,可译作/"赶快;来吧;快点/"。例如:
(1)Come on, try it again! 来吧,再试一下!
(2)Come on. We are waiting for you. 快点,我们在等你呢。
(3)Come on. The film has begun.赶快,电影开始了。
2. Could you please tell me where we show our tickets? 你能告诉我们在哪里检票吗?
Could you...?句型中,Could不是过去形式,在此表示语气婉转、有礼貌。在希望得到肯定答复的疑问句中,以及在含有表示建议、请求和征求意见语气的疑问句中,常用some和something,而不用any和anything。
(1)Could you lend me your bike, please? 请把你的自行车借给我好吗?
(2)Would you like to have some drink? 你们想喝点什么吗?
(3)What about saying something about your family? 说说你家庭的情况好吗?
(4)Will you please give the poor boy something to eat?
请给那可怜的孩子一些吃的东西好吗?
3.Could you tell us how long we/'re going to be away? 你能告诉我们要去多久吗?
此句是由连接副词how long引导的宾语从句。要注意的是在以连接代词或连接副词引导的宾语从句中,从句的语序要用陈述句的语序。从句的时态要随主句的时态而变化。例如:
(1)Do you know what time the train leaves? 你知道火车几点离开吗?
(2)No one knows why he was late last night.没人知道他昨天晚上为什么迟到了。
(3)I want to know how many English words you have learned.
我想知道你们已经学了多少英语单词了。
(4)She asked how much it cost.她问它值多少钱。
4. What/'s the number of the Smiths/' flight out of Beijing?
史密斯全家离开北京的飞机航班号是什么?
(1)flight是fly的名词形式,表示/"飞行;航班/"等。
例:Flight Number 6141 to Beijing is ready to leave. 去北京的6141次航班马上就要起飞了。
(2)out of从……出来(去),相对的词为into。
如:come out of the room 从房间里出来。 go into the room 到房间里去。
5. take, spend, pay, cost 四个单词意思均为/"花费,使用/"。
take常用于It takes(took,will take)sb sometime to do sth;spend构成的句式中,一般以/"人/"做主语,句型为:spend…on sth或者spend… (in)doing sth;pay构成的句式中,一般以/"人/"作主语,常用句型为 pay sb for sth 为……付款给……,pay off…付完,偿清……;cost一般以物做主语,可以解释为/"花费;价值/",它还可做名词,意思是/"价值,价格/"。
It took my uncle less than two weeks to plant the trees. But it/'s worthwhile. You see, we paid nothing for all these trees, though they cost us more time and more energy. We spent almost 10 days last month searching everywhere, hunting for a farmer who is willing to offer us free supplies of young trees.
6.Then there are long white beaches to walk along.
along在这里是个副词,表示/"向前/"的意思。along作副词时,其前面的动词经常用的有:come, go, crawl, walk, drive, float, fly, move, hurry, pass, roll, run, swim等。例如:
Move along, please.请向前走! Now, go along. 请直走!
Pass the note along.把条子传过去。She walked along by himself.她一个人向前走。
The days glide swiftly along.岁月如梭。 Come along! 跟我来!
along 除表示上述意义之外,还可以作/"沿着/"。例如:
Look at the trees along by the river.看那边沿河的树。
另外,along还可以作介词用。along作介词时,常常的意思是/"沿着/"。例如:
We went for a walk along the road after supper. 晚饭后我们沿着公路散步。
/"Pass along the car, please!/" said the conductor. 售票员说:/"请往里走!/"
7.Let/'s see if we can find some information about that city.
咱们看一下是否能找到有关那个城市的一些信息。
Could you tell me whether that/'s a fast train or not?
请告诉我这是不是快车好吗?
这两句是由连词if和whether引导的宾语从句,意思是/"是否/"。如果将一般疑问句改为宾语从句时要用if或whether连词引导,宾语从句要用陈述句语序。从句的时态也应随主句的时态变化而变化。if和whether在通常情况下可以互换使用。
例如:
(1)Did you know if / whether he would come tomorrow? 你曾知道他明天是否回来吗?
(2)Mother asked if / whether we needed some more tea. 妈妈问过我们是否再要一些茶。
在下面几种情况下不能用if代替whether:
(1)当 whether与 or not连成一个词组时。例如:
I can/'t say whether it is going to rain or not.我不知道明天是否下雨。
(2)whether用在不定式前面时。例如:
He can/'t decide whether to go.他不能决定是否去。
(3)whether引导的从句放在句首时。例如:
Whether this is true, I can/'t say.不管是不是真的,我说不准。
(4)whether用在介词后面时。例如:
She is worrying about whether she can finish the work on time.
她正担心,她是否能准时完成工作。
8.I/'d like to book four tickets, please. 我想定四张票。
book在此是动词,意思是/"预定;买票/"。例如:
(1)You had to book early if you want to have dinner in that restaurant.
如果想去那个饭店吃饭,你得早点儿定座。
(2)Have you booked your passage to Shanghai? 你到上海去的舱位定好了吗?
(3)Could I book a ticket through to Hainan Island?
我能买一张直达海南岛的票吗?
9.That sounds really cool! 这听起来确实很酷!
sound是系动词后跟形容词作表语。类似用法的动词还有:get, turn, smell, taste, feel, look等。例如:
(1)It looks more beautiful in the sun. 在阳光下,它看起来更漂亮。
(2)The dish smells delicious.菜闻起来很香。
(3)I often feel tired.我常感到疲倦。
(4)It tastes better than it looks.它看起来不怎么样,味道还不错。
(5)Her name sounds beautiful.她的名字听起来很好听。
疑问词引导的宾语从句
学习宾语从句,主要应当注意以下三个方面的内容:引导词,从句语序以及主从句的时态的一致性。现在以连接词的三种不同情况来进行宾语从句的总结。
1 连接代词引导的宾语从句。
Can you tell me who will give us a talk?你能告诉我谁会给我们做报告吗?(who是连接代词)
Show me what you have bought for me? (what 是连接代词,原来的语序是What have you bought for me?)
Please guess which subject I like best?
注意:在宾语从句中,其语序为陈述句,其结构为:主句+连接代词+主语+谓语+其他成分。
2.连接副词引导的宾语从句的用法。
Can you tell me where we show our tickets? (where 为连接副词,其语序应当为:Where do we show our tickets?) 你能告诉我我们应当在哪里剪票吗?
Can you tell me how I can get the information? (how 为连接副词,其正常语序为:How can I get the information?) 你能告诉我怎样才能得到那些信息呢?
Do you know why he is often late for school? (why为连接副词,该句语序为:Why is he often late for school?) 你能告诉我他为什么常常迟到吗?
注意:常用于宾语从句中的连接副词主要有: why, how, where, when. 英语中连接副词与疑问代词是相同的。由连接副词引导的宾语从句为:主句+连接副词+主语+谓语+其他成分。
3.以连词if或whether 引导的宾语从句。
I want to know if/whether you have already finished your work..
I/'m not sure if/whether you will come to the party tomorrow.
I want to know if/whether you are a teacher.
whether/if 的意思是/"是否/",在宾语从句中是不能省略的,他们引导的原句都是一般疑问句。也就是说,当你判断该宾语从句的原句本该为一般疑问句,则在改为宾语从句时就应当用whether/if。

三、典型例题解答与分析
[例1]根据句意选择合适的词语并用其正确形式填空。
1. The policeman ______ the thief/'s pockets and ______ he was carrying a sharp knife. (find, search)
2. We had five ______ of cutting machines. Besides, we has just bought a new ______ recently. (kind, type)
3. Tom has already ______, and he ______ the office. (come, enter)
4. We have planted trees for two hours and let/'s ______. Her song ______us. (have a rest, relax)
5. I like to play on the ______ of the river and my brother likes to stand the ____ of the hill to sing. (top, edge)
6. These books ______ me 20 yuan and I ______ 100 yuan on books every month. ( spend, cost )
7. I don/'t know against ______ you fought. (who, whom)
8. I though I could ______ the cinema before 7:00, but in fact I ______ at 7:25. (arrive, reach)
解析:1.searched,found(此句意思是:警察搜查了那个贼的衣袋,发现他携带着刀子。/"搜查/"用search表示动作的过程,/"发现/"用find表示结果。)
2.kinds,type(第一个用kinds泛指种类,而第二个意思是:新型的。type表示机器的新类型。)
3.come, entered(根据句意/"汤姆已经来了,他进了办公室/"可知一个是来,另一个是进入。再根据语法来看:第二个空需要一个及物动词,而come是个不及物动词。)
4.have a rest, relaxed(劳作之后休息一下多用rest。歌声使人心情舒畅,使人放松用relax。)
5.edge;top河边用edge。山顶用 top。)
6.cost;spend(物做主语,用cost,意思是:花(费)了。人做主语且句型中有on sth.要用spend,其结构:spend…on…意思是:某人买某物花了多少钱。)
7.whom(我们知道who和whom有时可替换,但如果前面有介词就只能用whom。)
8.reach,arrived(第一句空后接地点,需要填一个及物动词,而reach是,arrive不是。第二句需要填一个不及物动词,所以用arrive,又根据事情是发生在过去所以用过去式。)

[例2]用合适的连接代词或连接副词填空。
1.He want to know _________ your father does.
2.Can you tell me _______ they had a match yesterday afternoon?
3.She doesn/'t know. Did Tom pass the maths exam? (连成宾语从句)
She doesn/'t know ________ _______ _______ the maths exam.
解析:1.what(这句话的谓语动词know是个及物动词,后面一定要有宾语。再看后面有主语(your father),有谓语动词(does),说明know后面是个句子做宾语,从而可知空上应填一个连接词。又根据宾语从句的谓语动词(does)也是个及物动词,可知后面应有一个宾语,所以判断出这个连词应是个连接代词。根据句意/"我想知道你父亲是干什么的/"可知应填what。)
2.why/ where(用上述办法先判断出此空后是个宾语从句,缺连接词。由于宾语从句中主语、谓语动词、宾语和地点状语都全,可判断出句中少其他状语,因此须填一个连接副词。再根据所给的不完整句子试着译出其中文意思:(1)你能告诉我他们昨天下午为什么打比赛吗?(2)你能告诉我他们昨天下午在哪里打比赛吗?所以填Why或where都对。) 3.if/whether,Tom,passed(从句的原始形式是个一般疑问句,连词用if / whether。疑问句语序改为陈述句语序,所以助动词did去掉,pass改为passed以保持原句过去时的时态。)

[例3] When ________ you ________ the classroom? Let me see.
A. have, cleaned B. did, clean C. did, cleaned D. are, clean
解析:答案为B
When用来表示对具体的时间状语提问,所选用的时态,不能用完成时态,但可以用一般现在时,过去时和将来时。如果用完成时态,那么,疑问词不应是when,而应是how long。例如:How long have you studied English? I have studied English for 3 years.
注意:上面介绍的是:当when用来提问时,不能与完成时态连用;但当when作连词时,它是可以与现在完成时态连用,如果这样,when就不是/"当……时候/"的意思了,而是/"在……以后/"的含义。例如: Please telephone me when you have eaten lunch.
你吃完中饭后给我打个电话.(不能译作:你吃中饭时给我打个电话)

四、习题精选 初三英语总复习单元自查练习(UNIT 5)疑难解答。(本习题课前发给学生)
I. 词汇练习 A)词语解释
1. Mr Green thinks that maybe Jim’s Chinese teacher will give him some work to do during the holiday. A. on Sunday B. on the weekend C. in the holiday
2. The headmaster is sure that Mr Hu won’t mind.
A. will agree B. won’t ask Jim to do anything C. won’t agree
3. Mr Green is afraid that Jim will forget his Chinese if he misses so many lessons.
A. forgets B. loses C. gets
4. If you don’t study hard, you will fail the exam.
A. not be able to pass B. do well in C. be late for
5. Jim walks to school every day.
A. goes to school by bike B. goes to school on foot C. goes to school by car
6. You should look after yourself . A. take care of B. look for C. keep on
7. My mother was ill, so she sent for a doctor at once.
A. went to see a doctor B. asked a doctor to come C. looked for a doctor
8. Just then the telephone rang. A. At that time B. At times C. Sometimes
B)根据下列各句所缺单词的第一个字母,写出所缺单词。
1. Please l_ _k at the new picture.
2. Uncle Wang has worked in the factory all his l_fe.
3. We can get m_lk from cows.
4. The boy isn’t l_zy. He works hard.
5. He is a little w_ _k in Chinese.
6. Please give him a c_ll tomorrow evening.
7. There is a tract_ _ in the field.
答案: A)1. C 2. A 3. B 4. A 5. B 6. A 7. B 8. A
B)1. look 2. life 3. milk 4. lazy 5. weak 6. call 7. tractor
II. 选择填空
1. I ______ able to sing any song but this one. A. may B. can C. am D. would
2. Everybody is here _______ Jim Green. A. as B. with C. on D. except
3. Which of these do you think is ______ useful invention?
A. the more B. the second more C. most D. the second most
4. Do you know where ______ from?
A. he come B. he comes C. did he come D. does he came
5. Our teacher saw us ______ on the desks and went out of the classroom.
A. to sit B. sat C. siting D. sitting
6. I______ maths and science.
A. interest B. am interesting C. am interested D. am interested in
7. Linda will look after the children _____ we’re away.
A. that B. during C. while D. where
8. David was born _____.
A. since twenty years ago B. for twenty years C. twenty years ago B. just over twenty years
9. Mike _____ his homework three hours ago.
A. finished B. has finished C. is finishing D. is going to finish
10. --______ have you been at this factory? --I’ve been here since 1993.
A. When B. How long C. What time D. How often
11. Allan cut the big birthday cake _____ small pieces. A. as B. to C. into D. in
12. When he was a child, he was always _______ out new ideas.
A. try B. trying C. taking D. tried
13. Were you born ______May 21,1974? A. in B. on C. from D. at
14. It’s very kind ____ you _____lend your bike to me.
A. of, to B. for, in C. for, to D. of, in
15. I have two pens. One is red, ________ is black.
A. other B. another C. the other D. the others
16. “ ______ do you write to your parents ?” “ Once a month.”
A. How long B. How much C. How far D. How often
17. He asked who was _______ in your class.
A. the oldest B. oldest C. older D. the older
18. The teacher told us ________ Exercise 1 in our exercise books.
A. do B. to do C. doing D. does
19. I found _____ very difficult to learn maths well. A. what B. it C. that D. this
20. I’m ______ to trouble you. A. glad B. afraid C. fear D. sorry
答案:1. C 2. D 3. D 4. B 5.D 6. C 7. C 8. C 9. A 10. B
11. C 12.D 13.B 14.A 15. C 16. D 17. A 18. B 19. B 20. D
III.完成句子
A)根据句子的意思,将括号中的词改成所需要的形式,填入横线。
1. Could you pass a piece of paper? ( I )
2. I/'ve got two in my bag. ( picture )
3. February is the month of the year. (two)
4. My ruler is than yours. ( short)
5. Tom runs in our class. ( quickly )
6. She has to do homework every day. ( she )
7. He lives on the __________ floor. (five)
8. Please give Polly some clean cabbage ________ every week. (leaf)
B)汉译英
1. 去公园怎么样? _____ ______ going to the park, Jim?
2. 恐怕你将落在其他学生后面。_____ ______ that you will fall behind the other students.
3. 请不要忘记关灯。 Please don’t forget to ____ ____ the light.
4. 你做那件事为了什么? _______ do you do that _______
5. 为什么男孩的老师把他从学校开除了?
6. Why did the boy’s teacher______ him ______ _____ school?
答案:
A)1. me 2.pictures 3. second 4. shorter 5.most quickly 6. her 7.fifth 8.leaves
B) 1.What about 2 I’m afraid 3. turn off 4.What for 5.send away from
IV. 阅读理解
A. 判断正误,对的写A,错的写B。
James Watt (詹姆斯.瓦特)and the kettle (水壶)
James Watt was an English boy. He was clever and bright. He liked to ask questions and always thinking-hard. One day he was sitting in the kitchen with his old grandmother. There he saw a kettle on the fire. Soon steam(蒸气) began to come out of the kettle. It was rising, rising and rising. And the lid(盖子) was moving./"Grandma, what/'s in the kettle?/" little Watt asked./" Water, my child, nothing but water./"/" I know there is something else. Look, it is pushing the lid up./"/" Oh that/'s only steam./"/" How does the steam get under the lid?/" The steam must be very strong./" the boy said to himself./" It can push things, if there is more water, the steam will be much stronger./" Many, many years later, James Watt tried to make steam work for people. Finally he gave the world the first steam engine(发动机). His name lives forever.
( ) 1. James Watt liked to ask questions and think hard when he was a boy.
( ) 2. Because he was too foolish, James Watt liked to ask questions.
( ) 3. The water in the kettle can turn into steam without being heated (热 ).
( ) 4. There had been steam engines in the world before James Watt was a schoolboy.
( ) 5. James Watt invented the steam engine.
B.选择正确答案
One of Mike/'s friends loved money very much and never gave anything to any body. Soon he became rich. One day, the rich man was walking along the river with his friends. He was talking and laughing and suddenly he fell into the river. His friends tried to help him. One of them held out his hand and said,/" Give me your hand, and I will pull you out!/" The rich man went under the water and then came up again, but he did not give his friend his hand. Again another of his friends tired, but again the same thing happened.
Then Mike said,/" Take my hand and I will pull you out!/" The rich man took out his hand at once, and Mike pulled out him out of the water.
/"You don/'t know our friend very well,/" He said to the others. /" When you say /'Give/' to him, he does nothing; but when you say /'Take/', he takes.
( ) 1.What was the rich man like?
A. He loved money very much. B. He always helps others. C. He was not afraid of death.
( ) 2. What happened one day to the rich man as he was walking along the river?
A. He was hit by a car. B. He fell into the river. C. He lost all his money.
( ) 3. What did his friends do when this happened?
A. They all ran away. B. They tried to save him. C. They didn/'t know how to save him.
( ) 4. When his friend said ,/"Give me your hand !/",the rich man .
A. give his hand to his friend at once B. held out his hand and cried for help
C. didn/'t give his hand to his friend.
( ) 5. The rich man like the word because he liked to take things from others and never gave anything to anybody. A. /" give/" B. /" take/" C./" hold/"
答案:A. 1. A 2. B 3. B 4. B 5. A B. 1. A 2. B 3. B 4. C 5. B
V. 完型填空
A Thomas Edison went to school only three months of his life. After that, his mother became his teacher. His mother was strict ___1___ him. She ___2___him to study every day, not only in winter, but also in summer. He didn’t ___3___if the other boys were playing outside ___4___ he was studying. His mother gave him both learning and love learning .She thought it was ___5___important for her son to think than only to remember things.
Edison’s mother’s way of ___6___ was to read ___7___Edison the best books she could find books written by the great English writers Shakespeare and Dickens, and many important books of history. When Edison was eight years old, he enjoyed ____8____ in reading good books. By the time he was nine, he could read difficult books very quickly. He enjoyed ____9____ to do everything for himself. He never really learned to remember the facts and rules of certain (某些,一定的) things. He learned to do number ____10____, but he didn/'t like to do them. He didn’t think about numbers the way most people do.
( )1. A. in B. for C. with D. at
( )2. A. asked B. made C. kept D. wanted
( )3. A. like B. mind C. want D. think
( )4. A. while B. when C. where D. as soon as
( )5. A. most B. more C. less D. much
( )6. A. playing B. doing C. teaching D. thinking
( )7. A. for B. on C. about D. to
( )8. A. interested B. interesting C. interest D. interests
( )9. A learn B. learning C. Teach D. teaching
( )10. A. answers B. questions C. problems D. games

B Miss Green was very fat. Her weight (体重) was 100 kilos, and she was ( 1 ) every month, so she ( 2 ) doctor. He said, /"You need a diet ( 节食), Miss Green, and I/'ve got a good one here. /" He gave her a book and said,/" Read this ( 3 ) and eat the things on page 11 every day. Then come back and see me ( 4 ) ( 5 )./" Miss Green came again two weeks later, but she wasn/'t thinner, she was ( 6 ). The doctor was surprised and said,/" ( 7 ) the things on page 11 of the book?/" /" Yes doctor./" She answered. The next day the doctor visited Miss Green ( 8 ). She was very surprised to see him./" Miss Green,/" he said,/" ( 9 ) are you eating potatoes and bread? They aren/'t your diet./" /" But, doctor, /" Miss Green answered, /" I ( 10 ) my diet at lunch time. This is my dinner./"
( ) 1. A. getting heavier B. got heavier C. get heavy D. got heavy
( ) 2. A. goes and see a B. went to see her C. went and see her D gone to see a
( ) 3. A. slowly B. slow C. careful D. carefully
( ) 4. A. in B. at C. to D. after
( ) 5. A. two week time B.two week/'s time C. two weeks/' time D. two week times
( ) 6. A. more fat B. more heavy C. fatter D. fater
( ) 7. A. Do you eat B. Are you eating C. Have you eating D. Did you eat
( ) 8. A. for her dinner B. during her dinner C. at dinner D. when her dinner
( ) 9. A. What B. When C. Why D. Where
( ) 10. A. eatting B. have eated C. ate D. eatts
答案:A.1. C 2. A 3. B 4.A 5. B 6.C 7. D 8. C 9. B 10. C
B. 1. A 2. B 3. D 4. A 5. C 6. D 7. D 8. C 9. C 10. C
VI. 下列各句各有一处错误,请找出并改正。把答案写在后面的横线上。
1. They are watching TV when someone knocked at the door. ___________
2. Where is he? He has been to the library. ___________
3. You can borrow the book for two weeks. ___________
4. What is the man doing? She is read English. ___________
5. He asked me don’t look at our books. ___________
6. He is one of the best student in the school. ___________
答案:
1. are---were 2. been---gone 3. borrow---keep
4. read---reading 5. don’t---not 6. student---students
VII. 短文写作:根据中文和英文提示,写出一篇语句连貫的短文。
提示: 一天,爱迪生的母亲病了,她需要立刻手术。但是,房间里的灯光太弱了……
1. one day, Edison’s mother, ill, need an operation,
2. put, all the lights, on a long table, and a big mirror, behind
3. now, there be, enough, doctor, can , operate,
4. at last, be saved,
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
答案:
One day Edison’s mother was ill and she needed an operation at once. Because it was very dark in the room, he put all the lights on the table and a big mirror behind. Now there was enough light and the doctor could operate .At last his mother was saved.

五、布置作业 
1、预习UNIT6
2、完成练习:初三英语总复习单元自查练习(UNIT 6)
3、摘录疑难问题
六、课后反思
论文库【http://www.zlcool.com/lw/